De culinaire busstops in Zuid-Amerika (Deel 3)

Zoals uit de andere twee delen van onze avonturen in de bus in Zuid-Amerika al bleek is dit bijna een onuitputtelijke bron van verhalen. Wat dacht je van het eten van een cavia in Peru? In de bus hebben we echter ook heel veel uren doorgebracht. Zoals je inmiddels al wel weet is dat zeker niet zo saai als je zou denken. Tijdens deze bussritten hebben we namelijk van alles meegemaakt. In het eerste deel van onze avonturen in de bus in Zuid-Amerika vertelden we over onze eerste ervaringen in de nachtbus en hoe we plotseling in een andere bus werden gezet. Het tweede deel ging voornamelijk over het kijken van films in de bus en de luxe in Argentinië. Deze keer gaan we het hebben over de culinaire tussenstops tijdens de busritten in Brazilië. Hierover werden we namelijk zeer aangenaam verrast. Dit beschrijven we dan ook in dit artikel over onze culinaire busstops in Zuid-Amerika!

Een tussenstop voor het eten
Fortaleza

Nog even voor de duidelijkheid zijn we op 11 juli 2018 vanuit Nederland naar Peru vertrokken. Na twee maanden reizen kwamen we op donderdag 13 september 2018 in Brazilië aan. Onze eerste twee weken in Brazilië hebben we nauwelijks de langeafstandsbus genomen. Naar de Pantanal zijn we met een auto gebracht die onderdeel was van onze tour. Vervolgens zijn we met het vliegtuig naar Brasilia gegaan en vanuit daar een vlucht naar Fortaleza genomen. In Fortaleza namen we dan ook pas de eerste Braziliaanse langeafstandsbus.

Op vrijdag 28 september 2018 was het zover. We vertrokken vanuit Fortaleza naar Natal. In Brazilië was het erg makkelijk om via de website Clickbus online tickets te kopen. Het enige wat we dan nog moesten doen is een bevestiging hiervan op het busstation laten zien en dan kregen we onze plaatsen toegewezen. De bus vertrok die ochtend om 9:00 uur en de rit zou ongeveer 8 1/2 uur in beslag nemen. We zagen al direct dat we een lekkere rit tegemoet gingen, want we onze stoelen waren net zo luxe als in Argentinië. We vielen daarom al snel een beetje in slaap. Na ongeveer 4 uur rijden stopte de bus echter langs de kant van de weg. Op dat moment was ons nog niet helemaal duidelijk waarom. Er zou toch niks aan de hand zijn? We zitten toch wel in de goede bus?

In Brazilië is een lopend buffet de gewoonste zaak van de wereld.
Buffet

Ondanks dat we geen woord Portugees verstonden was het helemaal helder wat we gingen doen: eten! Het wegrestaurant rekende zelfs al op onze komst dus de hele bus werkte zich een weg naar het restaurant. Zoals we inmiddels al in veel plaatsen in Brazilië hadden gezien stond er een flink buffet klaar. Het principe was vrij simpel, gewoon opscheppen waar je trek in had en bij de kassa werd je bord gewogen. Je betaalt zo een bedrag gram of per kilogram zoals ze er mee adverteerden. Een vrij eerlijke manier van een buffet dus, aangezien je alleen betaalt voor de hoeveelheid die je op je bord hebt liggen. Al het eten zag er erg goed uit, dus het was dan ook geen probleem om onze borden gevuld te krijgen.

We hielden met een schuin oog wel heel goede de buschauffeur in de gaten. We wilden natuurlijk niet het risico lopen dat deze de benen nam en we al etende onze bus van de parkeerplaats zagen vertrekken. Dit was gelukkig niet het geval. Na ongeveer een half uurtje stapten we weer met volle magen de bus in voor de rest van de rit.

Conclusie

Deze lunchpauze bleek overigens niet uniek te zijn. Tot eind oktober 2018 hebben we verschillende langeafstandsbussen genomen in Brazilië en overal was de regel dat er een lunchpauze genomen werd. Je kon de klok erop gelijk zetten dat de buschauffeur rond het middaguur zijn bus aan de kant zette voor een warme maaltijd. Wat ons betreft werkte dit uitstekend. Na verloop van tijd hielden we er zelfs rekening mee en konden we niet wachten tot we ergens zouden stoppen.

De buffetten waren altijd van uitstekende kwaliteit, dus daar hoef je ook niet bang voor te zijn als je de bus neemt in Brazilië. De culinaire busstops horen dan ook zeker bij de positieve ervaringen. Vergeet dit dus niet als je ook in Brazilië eens de langeafstandsbus neemt!

Heb je ook onze vorige verhalen over onze busavonturen in Zuid-Amerika al gelezen?

In het eerste deel vertellen we over onze ervaringen in de nachtbus en hoe we plotseling in een andere bus werden gezet.

In het tweede deel vertellen we over de prachtige films die we te zien kregen en de heerlijke luxe bussen van Argentinië.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: