Reisliteratuur: Ap Dijksterhuis – Wie (niet) reist is gek

In deze nieuwe rubriek Reisliteratuur bespreken we als eerste boek het nieuwste boek van Ap Dijksterhuis. Deze hoogleraar psychologie is een groot reisliefhebber en heeft inmiddels al heel veel van de wereld gezien. In zijn nieuwste boek “Wie (niet) reist is gek legt hij haarfijn uit waar om je juist wel of niet zou moeten gaan reizen. In dit artikel vertellen we je uitgebreid over dit boek.

Ap Dijksterhuis – Wie (niet) reist is gek

Ap Dijksterhuis (1968) is schrijver, spreker, ondernemer en hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Omdat hij ook een fervent reiziger is weet hij als beste welke effecten reizen heeft op onze gesteldheid. Vanuit dit oogpunt schreef hij het boek “Wie (niet) reist is gek”. Uit het boek komt onder andere naar voren dat reizen goed is voor je creativiteit, het je brein soepel houdt en je leven verlengt.

Met pakkende en humoristische voorbeelden uit zijn reizen naar onder andere India, de VS, Ecuador en van Zanzibar tot Birma en Iran neemt hij je mee langs allerlei psychologische inzichten die aantonen welke (positieve) effecten reizen op je heeft. Nieuwe termen als “wegwee” in plaats van heimwee zijn voor reisliefhebbers zeer herkenbaar en toveren vanzelf een glimlach op je gezicht.

Wie (niet) reist is gek

De titel “Wie (niet) reist is gek” zal voor de meeste reisliefhebbers bekend in de oren klinken. Als je eenmaal het reisvirus te pakken hebt vraag je je regelmatig af waarom niet iedereen zoveel op reis gaat en de drang heeft om zo veel mogelijk van de wereld te zien. Daarentegen heeft iedere reiziger vast ook wel iemand in zijn kennissenkring zitten die absoluut niet begrijpt waarom je het leuk zou vinden om wekenlang met een trein door Japan te reizen zonder te taal te spreken en precies te weten wat je nu eigenlijk aan het eten bent.

Eindoordeel

Het boek heeft me vanaf de eerste pagina geboeid. Ik heb het dan ook met veel plezier zitten lezen. Voor de fanatieke reiziger is dit boek de een zeer aangename bevestiging van wat reizen met je doet. Voor de niet-reiziger het perfecte cadeau om ze dit duidelijk te maken.


Wie (niet) reist is gek
Auteur: Ap Dijksterhuis
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044639476
Prijs: € 10 paperback, 184 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

14 gedachten over “Reisliteratuur: Ap Dijksterhuis – Wie (niet) reist is gek

 • 15 april 2018 om 16:07
  Permalink

  Na een wereldreis van bijna 1,5 jaar is het weer heel erg wennen om thuis te zijn. Mensen om ons heen zijn gewoon verder gegaan met ons leven en hebben helemaal niet de behoefte om op reis te gaan. Ik ben dan ook heel benieuwd naar dit boek!

  Beantwoorden
 • 15 april 2018 om 16:19
  Permalink

  Ik ga deze zomer voor het eerst alleen op reis en dit lijkt me een heel interessant boek om te lezen voor of tijdens mijn reis ?

  Beantwoorden
  • 5 mei 2018 om 10:21
   Permalink

   Laura,

   Gefeliciteerd! Je bent de winnaar geworden van onze winactie van Erik en Judith’s Reisblog.
   Daarom komt het gesigneerde boek “Wie (niet) reist is gek” van Ap Dijksterhuis zo snel mogelijk jouw kant op!

   Beantwoorden
 • 15 april 2018 om 16:23
  Permalink

  Alles wat met reizen te maken heeft is mooi om te lezen.

  Beantwoorden
 • 16 april 2018 om 17:28
  Permalink

  Wij zijn Eric en Claudia, reisgekken. Dat schrijven we op ons Reisblog. Ik ben razendbenieuwd naar de psychologische inzichten rond deze ernstige ziekte!

  Beantwoorden
 • 16 april 2018 om 20:57
  Permalink

  Waarom ook niet!!
  Deze zomer ga ik weer met de fiets op pad
  Dit keer word het noord-Engeland Schotland en rondje Ierland
  Mij lijkt het leuk om na iedere dag gefietst te hebben de beentjes omhoog en een kouwe pint het boek te lezen
  Heb er nou al zin in in het boek en het fietsen natuurlijk

  Groetjes Mario

  Beantwoorden
 • 16 april 2018 om 21:13
  Permalink

  Deze wil ik wel als cadeautje voor Malou van Rede, voor alle keren dat ze Elin laat stralen!!

  Beantwoorden
 • 24 april 2018 om 17:52
  Permalink

  Met mijn pas 18 jaar al helft van de wereld gezien en is mijn reislust om meer te zien van de wereld enorm groot.

  Beantwoorden
 • 24 april 2018 om 18:43
  Permalink

  Idd een mooie uitspraak!!wie (niet)reist is gek!
  Je leert zo ontzettend veel van allerlei mensen,culturen en dat niet iedereen het even goed heeft zoals wij!wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we dit kunnen doen en als t aan mij zou liggen zou ik veel vaker de wereld willen verkennen maar helaas moet er ook voor gewerkt worden.Dus dat boek lijkt me dan heerlijk om bij weg te kunnen dromen over alle komende reizen

  Beantwoorden
 • 25 april 2018 om 10:20
  Permalink

  Mijn vrouw is besmet met het reis virus. Ik ga graag met haar mee. Maar zou haar reislust graag beter begrijpen. Mogelijk geeft het boek meer inzichten.

  Beantwoorden
 • 25 april 2018 om 18:58
  Permalink

  Mijn vriend en ik zijn net terug van een wereldreis van een jaar en hebben nu alweer “wegwee”! Hopelijk kunnen we dit een beetje verzachten met dit boek 🙂

  Beantwoorden
 • 26 april 2018 om 01:33
  Permalink

  In 2018 kan man inderdaad beter op een reis samen gaan dan een erwt onder de matrassen te leggen, maar ik ben heel benieuwd naar ervaringen en lessen van andere grenzen verleggers.

  Beantwoorden
 • 1 mei 2018 om 11:42
  Permalink

  Dit lijkt me een heerlijk boek. Ik kan steeds niet wachten tot ik weer op pad kan en maak serieus een aftelkalender zodra er weer een reisje in het vooruitzicht is. Dit boek lijkt me heerlijk om thuis toch een beetje weg te zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: