Reisliteratuur: Verborgen Plekken – Sarah Baxter

Waar we in april nog een overzicht plaatsten van onze favoriete reisboeken is het een tijdje stil geweest in de categorie reisliteratuur. Dit betekent natuurlijk niet dat we stil hebben gezeten, want de afgelopen tijd hebben we het boek Verborgen Plekken van Sarah Baxter onder handen genomen. Dit boek is moeilijk in een categorie te plaatsen, maar ik zou het omschrijven als een een bundel met korte inspirerende reisverhalen met een sterk historisch en informatief karakter.

Sarah Baxter

Eerst even een kort stukje over de schrijfster van dit boek, Sarah Baxter. Sarah Baxter is geboren in 1959 en en is onder ander redacteur geweest bij de wekelijks Britse krant The Sunday Times. Mogelijk nog bekender is zij echter van haar werk bij Lonely Planet. Zo was ze auteur in het bekende Where to Go When, Beroemde Reizen en in verschillende edities van de Best in Travel serie die Lonely Planet jaarlijks uitbrengt.

Ze heeft haar sporen dus wel verdiend en is een erkende schrijfster in het reisgenre. Daarom bracht ze begin 2020 een drietal boeken uit: Spirituele Plekken, Literaire Plekken en Verborgen Plekken.

De stijlvolle cover van Verborgen Plekken van Sarah Baxter.
Verhalen

In Verborgen Plekken zijn verhalen gebundeld over 25 verschillende locaties. Sarah Baxter neemt je hierin mee naar plaatsen over de hele wereld die allemaal onder de noemer “verborgen plekken” vallen. Je moet hierbij denken aan vergeten steden die tot voor kort nog niet ontdekt waren of locaties die je enkel door een lange en moeizame wandeltocht kunt bereiken.

Ieder verhaal gaat over een specifieke locatie waarbij vervolgens wordt aangegeven wat er op deze plek te zien is. Hierna volgt er een verhaal van ongeveer twee pagina’s vol informatie over deze verborgen plek. De verborgen plekken varieren enorm en brengen je van Spirit Island in Canada tot een intiem kerkje op de zolder van een statig pand aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. In het verhaal wordt uitgebreid de geschiedenis beschreven en krijg je een goed beeld van alle gebeurtenissen die er plaats hebben gevonden. Er wordt dus echt heel diep ingegaan waarom deze verborgen plekken zo bijzonder zijn. Daarnaast wordt ieder verhaal voorzien van verschillende illustraties, maar daar vertel ik je meer over in het volgende hoofdstuk.

Spirit Island in Canada is een van de “verborgen plekken”

Naast deze review mochten we ook nog een exemplaar weggeven van Verborgen plekken van Sarah Baxter.

Kitty Winder, gefeliciteerd met het boek!

Illustraties

Naast de korte verhalen wordt dit boek vooral gekenmerkt door de prachtige illustraties. Het boek staat namelijk vol met prachtige kleurrijke illustraties van illustrator Amy Grimes. Je moet hierbij niet denken aan gedetailleerde tekeningen van de locaties, maar eerder een sfeerimpressie aan de hand van een tekening. Bij het zien van de tekeningen krijg je echt een gevoel van hoe de verborgen plek er in het echt uit zou moeten zien, zonder dat de illustrator een heel realistisch beeld weg wil zetten.

De illustraties geven dit boek dan ook echt karakter en een hele bijzondere uitstraling. Amy Grimes is overigens al illustrator geweest van verschillende boeken, maar ontwerpt ook textiel, ansichtkaarten en poster. Je kan ze vinden op haar Instagram account, maar ook op haar website waar je zelfs posters aan kan schaffen van haar illustraties.

Een van de prachtige illustraties van Amy Grimes
Choquequirao
Eindoordeel

Verborgen Plekken van Sarah Baxter is helaas niet helemaal waar ik op had gehoopt. Het boek is erg fraai vormgegeven en is goed ingedeeld. Ook zijn de locaties erg interessant, want elke reiziger wil natuurlijk wel de zogenaamde verborgen plekken bezoeken. Er is immers niks leuker dan mooie plekken te bezoeken waar het niet wemelt van de toeristen. Toch kan het boek me maar niet boeien. Dit komt voornamelijk doordat de verhalen enorm in de diepte gaan en erg uitgebreid historische feiten beschrijven. Voor mij komen er soms zoveel namen van volken, gebieden, locaties en historische gebeurtenissen voorbij dat ik het niet helemaal meer kan volgen. Misschien had ik gewoon wat meer praktische informatie verwacht en ontbreekt bij mij wel een bepaalde historische kennis en interesse. Als jij dat wel hebt is dit boek misschien wel iets voor jou.Verborgen Plekken
Auteur: Sarah Baxter
Uitgeverij: Terra
EAN: 9789089898265
Prijs: € 20, hardcover, 236 pagina’s


Dit is een gesponsorde post, maar het bericht is volledig gebaseerd op mijn eigen mening en ervaringen.

24 gedachten over “Reisliteratuur: Verborgen Plekken – Sarah Baxter

  • 7 juni 2020 om 12:12
   Permalink

   Nu we ze niet real life kunnen ontdekken droom ik op de bank graag weg met dit boek. En plannen voor straks maken is ook een soort van voorpret. 🍀🍀🍀

   Beantwoorden
 • 7 juni 2020 om 11:53
  Permalink

  Lijkt me een heerlijk boek om te lezen tijdens onze vakantie in Nederland. En dan heerlijk wegdromen naar die verborgen plekjes!!

  Beantwoorden
 • 7 juni 2020 om 12:37
  Permalink

  Zou leuk zijn dit te winnen, anders koop ik hem zeker in de winkel! 🤞

  Beantwoorden
  • 7 juni 2020 om 14:07
   Permalink

   Hoi Kittie, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Nog een weekje wachten en dan weet je of je hem moet kopen 😉

   Beantwoorden
 • 7 juni 2020 om 17:16
  Permalink

  Het is al een juweeltje om te zien💖 Ik zou het graag lezen en ik ben dol op verborgen pareltjes…. Als het niet te ver is dan ga ik er ook zeker een paar opzoeken vermoed ik…

  Beantwoorden
 • 8 juni 2020 om 13:35
  Permalink

  Lijkt me een zeer interessant boek, we hebben voor volgend jaar reisplannen van ongeveer een half jaar en alle info is dus meer dan welkom.

  Beantwoorden
  • 8 juni 2020 om 13:39
   Permalink

   Goedemiddag Halina! Wat leuk dat je meedoet aan onze winactie. Misschien kan je volgend jaar wel een van deze verborgen plekken bezoeken 😉

   Beantwoorden
  • 8 juni 2020 om 15:02
   Permalink

   Hoi Maria, leuk dat je meedoet aan onze winactie! Vergeet je niet het bericht op onze Facebookpagina te delen? 😉

   Beantwoorden
 • 8 juni 2020 om 19:07
  Permalink

  Tof! Om alvast ideeën op te doen voor volgende reizen 😊

  Beantwoorden
  • 8 juni 2020 om 20:15
   Permalink

   Hoi Eugenie, leuk dat je meedoet aan onze winactie. Vergeet je ook niet om het bericht om Facebook te delen om kans te maken op de prijs?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: