Reisroute (15 dagen): Europatrip (Duitsland/Polen/Hongarije/Slowakije/Tsjechië)

Veel mensen hebben inmiddels al hun plannen gemaakt voor komende zomer. Een van de mogelijkheden is het maken van een roadtrip door Europa. In het verleden hebben wij dit twee keer gedaan wat ons erg goed bevallen is. De laatste keer dat we een roadtrip door Europa hebben gemaakt was in 2013. In dit artikel geef ik je uitleg over deze reisroute die wij destijds in 14 dagen hebben uitgevoerd, en misschien biedt dit wel een goede basis voor jouw rit door Europa voor komende zomer!

Leipzig (Dag 1)

Onze eerste tussenstop in 2013 was Leipzig. Leipzig is na Berlijn de grootste stad van het voormalige DDR en heeft meer dan 500.000 inwoners. Het oude centrum van Leipzig biedt enkele mooie bezienswaardigheden en veel gelegenheden om heerlijk op een terrasje iets te eten en drinken.

Opernhaus van Leipzig
Vervoer

Vanuit Nederland ben je in ongeveer 6 uur in Leipzig (berekend vanuit centraal Nederland). Voor ons is dat ongeveer het maximum wat we op een dag wilden rijden. Tijdens een roadtrip is het natuurlijk niet erg om veel tijd op de weg door te brengen, maar het moet wel in verhouding zijn tot de tijd die je op een bestemming doorbrengt.


Krakau (Dag 2/3/4/5)

De tweede tussenstop hierna was Krakau. Krakau is met meer dan 750.000 inwoners na Warschau de grootste stad van Polen. Warschau is echt een enorm toeristische stad met een ongekend aantal bars, cafés en restaurants. Daarnaast zijn er zowel in de stad zelf als in de direct omgeving veel bezienswaardigheden te vinden.

Veel van deze bezienswaardigheden hebben een verband met de Tweede Wereldoorlog. Zo kan je er niet omheen om vanuit Krakau een bezoek te brengen aan het voormalige concentratiekamp van Auschwitz – Birkenau. In Krakau zelf kan je ook nog Schindlers fabriek bezoeken, bekend geworden van de film Schindler’s List. Daarnaast hebben wij buiten net buiten Krakau de Wieliczka-zoutmijn bezocht.

De Grote Markt van Krakau
In Krakau is het bezoeken van het indrukwekkende concentratiekamp Auschwitz-Birkenau een absolute must
Op een warme zomerdag is het bezoeken van de koele Wieliczka-zoutmijn een zeer aangenaam uitstapje
Vervoer

Vanuit Leipzig is Krakau ook in ongeveer 6 uur te bereiken. Ook hier zit je dus best veel tijd op de weg. Krakau is echter een plaats waar je minimaal 3 nachten moet blijven, wat deze reistijd daarom meer dan rechtvaardigt. Zo zie je dat wij vaak grotere steden hebben uitgekozen als bestemming. Deze konden we vervolgens gebruiken als vertrekpunt naar verschillende bezienswaardigheden in de directe omgeving.


Boedapest (Dag 6/7/8)

Vanuit Krakau zijn we doorgereisd naar Boedapest. De Hongaarse hoofdstad telt ongeveer 1,7 miljoen inwoners en is prachtig gelegen aan weerszijden van de Donau. Net als Krakau is Boedapest erg gericht op toeristen waardoor er ook hier een ruime keuze aan cafés en restaurants is.

Voor ons viel de keuze in 2013 op de zogenaamde Hop on Hop off bus. Boedapest is vrij ruim opgezet en met deze busdienst waren we eenvoudig in de mogelijkheid om op korte tijd veel van de stad te zien. Uiteraard hebben we ook een bezoek gebracht aan de Széchenyibaden, het bekendste badhuis van Boedapast.

Prachtig uitzicht over Boedapest vanaf de Gellértberg
Een bezoek aan de Széchenyibaden mag natuurlijk niet ontbreken in Boedapest
Vervoer

De route van Krakau naar Boedapest neemt ondanks de afstand van 395 kilomter ook 6 uur in beslag. Deze route neemt je echter dwars door Slowakije heen. Hierdoor kom je door dwars door allerlei Slowaakse dorpjes heen, wat deze route zeker de moeite waard maakt. Ook hier geldt dat Boedapest een locatie is om meerdere dagen te verblijven.


Bratislava (Dag 9/10)

De vierde locatie die we tijdens onze roadtrip bezochten in 2013 was Bratislava. De hoofdstad van Slowakije telt ongeveer 430.000 inwoners en was voor de opsplitsing van Tsjecho-Slowakije de derde stad van het land na Praag en Brno. Bratislava is een van de minst toeristische steden tijdens deze trip, maar daarom ook wel een goede plek om even tot rust te komen. De rustige binnenstad biedt voldoende aanbod wat betreft restaurants, maar toen wij er waren voelde het allemaal behoorlijk rustig aan.

De binnenstad is zeer goed te voet te verkennen en er zijn voldoende bezienswaardigheden. Zo is de bekende Burcht van Bratislava de moeite waard om te bezoeken, en een wandeling langs de Donau met zicht op de Brug van de Slowaakse Nationale Opstand is ook een goede optie. Zelf hadden wij een hotel met een jacuzzi op het dak, dus konden we hier helemaal tot rust komen. Daarnaast was er op dat moment ook een volksdansfestival in het centrum, wat erg leuk was om te zien.

De Brug van de Slowaakse Nationale Opstand over de Donau
De Burcht van Bratislava
Vervoer

De route van Boedapest naar Bratislava is maar 200 km, en neemt dus maar 2 uur in beslag. Het is erg lekker om er dagen tussen te hebben dat je een minder grote afstand aflegt. Daarnaast is het erg praktisch omdat je minder tijd door zult brengen in Bratislava dan in andere steden en je hierdoor aan 1 á 2 nachten al voldoende hebt.


Praag (Dag 11/12/13)

De vijfde locatie tijdens onze Europatrip van 2013 bracht on naar Praag. De hoofdstad van Tsjechië is een hele populaire bestemming en staat bekend als een van de mooiste steden van Europa. De stad telt ongeveer 1,2 miljoen inwoners en is erg toeristisch. Dit merk je aan de vele bezienswaardigheden, maar ook door de talloze terrasjes, restaurants en bars.

De bekendste bezienswaardigheden zijn natuurlijk de Karelsbrug, Praagse burcht, Kathedraal van praag, en het Astronomisch uurwerk van Praag. Praag biedt echter nog veel meer. Zo hebben wij ook een bezoek gebracht aan het Gouden Straatje en de Lennon Wall. In Praag kan je makkelijk 3 á 4 dagen spenderen en verschillende activiteiten doen, wat het een van de hoogtepunten van deze reis maakte.

Astronomisch uurwerk van Praag
De zogenaamde Lennon Wall
Uitzicht vanaf de Praagse burcht
Vervoer

De route van Bratislava naar Praag is ongeveer 330 kilometer, en kan je dus in ongeveer 3 uur rijden. Dit geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om eerst nog in Bratislava te verblijven om later op de dag naar Praag te rijden. De route kan je ook langs Brno brengen, dat mogelijk een interessante tussenstop kan zijn. In Praag hebben wij er destijds voor gekozen om een hotel net buiten het centrum te nemen. Doordat het centrum van Praag niet autovriendelijk is was dit veel praktischer en konden we vervolgens met de metro naar het centrum.


Frankfurt am Main (Dag 14/15)

De laatste tussenstop terug naar Nederland was via Frankfurt am Main. De vijfde stad van Duitsland telt ongeveer 700.000 inwoners en is het voornaamste financiële centrum van Duitsland. Frankfurt is een van de weinige steden die gekenmerkt wordt door wolkenkrabbers en wordt daarom ook wel eens Mainhatten genoemd.

Wij hadden deze stad voornamelijk gekozen als tussenstop terug naar Nederland. We waren echter aangenaam verrast omdat er op dat moment een groot evenement was. Er stonden veel kraampjes en kermisattracties. Daarnaast konden we genieten van heerlijke Frankfurter Apfelwein met uiticht op de Main. Doordat Frankfurt het financiële centrum van het land is vind je hier veel goede hotels die tijdens de zomervakantie goed geprijsd kunnen zijn.

Gezelligheid op de Domplatz in Frankfurt
Met een drankje aan de Main kan je de Europatrip goed afsluiten
Vervoer

Vanuit Praag ben je in ongeveer 5 uur in Frankfurt am Main over een route van ongeveer 500 kilometer. Wij kozen hiervoor omdat het meer dan 9 uur rijden zou zijn voor ons om direct vanuit Praag naar huis te rijden. Vanuit Frankfurt was het echter maar 5 uur en daarom werd dit onze laatste stop naar huis.


Totaaloverzicht

Natuurlijk zijn er talloze routes die je kan doen door Europa, maar wij kozen in 2013 voor deze route. Het werd een perfecte combinatie van verschillende citytrips langs drukke en rustige steden. In totaal hebben we ongeveer 3.000 kilometer afgelegd en in 7 autoritten veel gezien. Hieronder zie je nog een totaaloverzicht van de route die we destijds hebben afgelegd.

Een totaaloverzicht per dag voor onze reisroute door Oost-Europa van 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: