Vrienden van Reisprins

Vrienden van Reisprins: Interview met fietsreiziger Mario van Loenhout

Vrienden van Reisprins, wat krijgen we nou? Dat zal ik je eens vertellen! Vrienden van Reisprins is een gloednieuwe rubriek op onze website waarin we vrienden en bekenden van ons interviewen over hun bijzondere reizen. Wij zijn natuurlijk niet de enige mensen die graag reizen en dit met de wereld willen delen. Daarom ga je vanaf nu hier ook regelmatig bijzondere reisverhalen teruglezen van anderen onder de noemer Vrienden van Reisprins. Het eerst interview dat je hier vindt is met de 43-jarige fietsreiziger Mario van Loenhout uit Roosendaal.

Persoonlijk ken ik Mario al vele jaren door onze rijke voetbalcarrières bij de plaatselijke voetbalclub RKVV Rimboe. De laatste jaren maakte hij echter indrukwekkende fietsreizen door verschillende landen in Europa. Vol verbazing volgde ik zijn avonturen op zijn persoonlijke Facebookpagina waarin hij op eigen wijze verslag uitbracht van zijn belevenissen.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Zoals je al aangeeft ben ik 43 jaar en kom ik uit Roosendaal. In het dagelijks leven werk ik in de bouw als betontimmerman. Van mijzelf ben ik vrij sportief aangelegd, zo fiets ik veel en ga ik ook regelmatig wandelen. Daarnaast hou ik ook wel van een biertje! Tegenwoordig zijn het vooral de speciaalbiertjes, en dat is natuurlijk een goede hobby als je op veel plekken komt. Zoals veel mensen wel weten zit ik ook bij een bouwclub van carnavalswagens (B.C. Hoevekestijn), waar ook erg veel tijd in kruipt. Natuurlijk ga ik ook graag op vakantie, maar eigenlijk kom ik gewoon tijd te kort!

Ook bij Ballaghbeama Gap in Engeland was nog wel even tijd voor een mooie foto.
Welke fietsreizen heb je al gemaakt?

In 2017 ben ik pas begonnen het maken van grote fietsreizen. Toen heb ik de fietsroute Amsterdam – Barcelona gedaan. In 20 dagen ben ik toen vanuit mijn woonplaats Roosendaal via Limburg, België en Frankrijk door de Pyreneeën naar Spanje gefietst.

Vorig jaar (2018) heb ik de zogenaamde “groene ronde” door Ierland gefietst. Eerst ben ik vanuit Roosendaal naar Europoort (Rotterdam) gefietst waar ik de ferry naar Hull (Engeland) heb genomen. Vanuit hier ben ik dwars door Engeland naar Lancaster gefietst om daar de ferry naar Isle of Man te nemen. In Isle of Man heb ik vervolgens de ferry naar Dublin genomen, waar ik tenslotte de trein naar Belfast heb genomen. Vanuit hier heb ik de “groene ronde” gefietst. Tijdens deze fietsreis heb ik in 21 dagen ongeveer 2.000 kilometer afgelegd.

Onderweg naar Spanje sliep fietsreiziger Mario van Loenhout regelmatig in zijn meegenomen tent op een camping op de route vertelt hij in het interview.
Waarom kies je voor een fietsreis?

Het begon vooral als nieuwsgierigheid. Ik was al een aantal keer naar de vakantiebeurs geweest en daar kwam ik een aantal stands tegen over fietsvakanties. Hierna ben ik wat gaan speuren op het internet en kwam ik er al snel achter dat er een “Fiets en Wandelbeurs” bestaat. Tijdens dat speuren kwam ik er ook achter dat er gewoon mensen zijn die de routes uitbrengen in een boekwerk. Deze boeken bevatten routes, verhalen over de omgeving en autoluwe wegen met soms wel 80% autovrij. Hierdoor raakte ik er steeds meer in geïnteresseerd. Van het een kwam het ander en voor ik het wist zat ik op de fiets!

Hoe bereid je je voor op zo een fietsreis?

Ten eerste probeer ik zoveel mogelijk kilometers in de benen te krijgen. Dit doe ik door gemiddeld 2 a 3 keer per week te fietsen met mijn racefiets. De fiets waar ik mee op vakantie ga gebruik ik enkel voor de fietsreis. Voor vertrek breng ik hem altijd nog even naar de fietsenmaker om de fiets grondig na te laten kijken.

De allereerste keer reed ik alleen met gebruik van een kaart. Tegenwoordig gebruik ik echter ook een Garmin Oregon 750 navigatiesysteem. Dat werkt super fijn. Hierdoor gebruik ik het routeboek enkel nog voor de beschrijvingen van de omgeving.

De fiets heb ik speciaal aangeschaft voor mijn fietsreizen. Het is een specialized AWOL EVO met een stalen frame. Mocht ik dan de pech hebben dat mijn frame scheurt dan kunnen ze hem in iedere uithoek van de wereld lassen. Ook zitten er extra bagagedragers op voor reistassen aan de voor- en achterkant. Daarnaast heb ik altijd een fles water bij, een aantal vriesdroog maaltijdzakken en een kookpitje op brandstof. Verder koop ik onderweg regelmatig iets. Uiteraard maak ik onderweg ook tussenstops voor een stevige maaltijd.

Mario komt op de fiets op plaatsen waar je anders niet zou komen, zoals deze fietstunnel in de Franse Alpen.
Heb je iets meegemaakt tijdens een van je fietsreizen wat je niet meer zult vergeten?

Wat ik geleerd heb tijdens mijn fietsreizen is dat fietsen voor iedereen is. Van jong tot oud en van bouwvakker tot dokter kom ik fietsers tegen. Het gaat er vooral om dat je van elke dag dat je op de fiets zit geniet. Geniet van de omgeving en van de vriendelijke onthaal op campings en B&B’s.

Tijdens mijn eerste reis maakte ik iets mee dat vervelend, bijzonder, grappig en leuk tegelijk was. Het gebeurde op ongeveer 100 kilometer voor de Pyreneeën. Ik ging al een beetje de bergen in en het werd al wat steiler. Plotseling hoorde ik “knak” bij het aanzetten, en oh nee mijn trapper was afgebroken! Er bleef een asje over waardoor ik gelukkig nog wel kon trappen. Het was echter niet bepaald een pretje want mijn voet ging na een tijdje behoorlijk zeer doen. Dus daar stond ik in de “middle of nowhere”.

Fietsreiziger Mario van Loenhout vertelt in het interview ook dat ongeveer 100 kilometer voor de Pyreneeën brak zijn trapper afbrak!

Om me heen was niets te zien dus ben ik nog een stukje door gefietst. In de verte zag ik gelukkig opeens wat mensen lopen en er kwam ook een klein dorpje in zicht. Ik stapte op die mensen af, alhoewel ik geen woord Frans spreek. Met handen en voeten heb ik ze duidelijk gemaakt dat mijn trapper was afgebroken en gelukkig begrepen we elkaar na een tijdje. Ik begreep dat ik mee moest komen. Toen ik vertelde dat ik uit Nederland kwam werd ik met een uitgebreide “bravo, bravo!” ontvangen.

Bij hun huis moest ik even wachten en de mannen gingen naar binnen. Na een tijdje kwamen ze nee-knikkend terug naar buiten. Hierna gebaarde ik dat ik zelf wel even wilde kijken. Ja hoor, daar stond mijn redding! Een hele oude MTB. De mannen probeerden de trapper eraf te halen maar dat lukte in eerste instantie niet, maar mij lukte het vervolgens gelukkig wel. Tenslotte draaide ik de trapper bij mij er in en hij paste weer. Ik voelde me de gelukkigste man in Frankrijk. Ik kreeg nog een paar dikke kussen van de dames en van de mannen een duw in mijn rug. Daar ging ik weer, met een prachtig applaus richting de Pyreneeën!

Wat voor reizen/vakanties maakte je voordat je de fiets opstapte?

Ik ben altijd al een groot reisliefhebber geweest en heb heel veel soorten reizen gemaakt. Van stedentrips tot weekendjes weg en verre reizen.

Vaak deed ik dat samen met mijn beste vrienden Peter en Joyce. Samen met hen heb ik ook verschillende roadtrips gemaakt. Zo zijn we naar Casablanca geweest en hebben we de Noordkaap bezocht. We gingen destijds dan 3 1/2 week op vakantie. Bij deze laatste roadtrip reden we meer dan 6.000 kilometer.

Ondanks de vele regen bood Ierland ook prachtige uitzichten over de vele meren die het land heeft.
Wat is de volgende (fiets)reis die je op de planning hebt staan?

Mijn volgende fietsreis gaat komende zomer (2019) naar Rome. Ik vertrek weer vanuit Roosendaal en fiets vervolgens door Duitsland naar Oostenrijk. Hier ga ik tenslotte de Alpen over om naar Italië te fietsen en in Rome uit te komen. Ik heb trouwens geen speciale muziek waar ik tijdens zo’n fietsreis naar luister.Wat ik wel doe is iedere dag een bericht opschrijven op Facebook. Dit doe ik speciaal voor de thuisblijvers. Zo laat ik ze mee reizen op mijn bagagedrager!

Heb je nog een gouden tip voor mensen die ook aan een fietsreis zitten te denken?

Ik kan eigenlijk maar 1 tip geven; niet twijfelen en gewoon doen! Alle fietsreizen heb ik alleen gemaakt. Daar heb ik ook nooit een moment spijt van gehad. Als je ergens aankomt heb je altijd wel aanspraak, en ook onderweg maak je veel contact.

Natuurlijk zit het soms ook wel eens tegen. Geen berg is echter te hoog en je gaat altijd weer een keer naar beneden!

In 2018 maakte Mario natuurlijk ook wel tijd vrij om bijvoorbeeld de Jameson Distillery in Midleton, Cork County te bezoeken.

Maak jij ook mooie reizen en wil je net als fietsreiziger Mario van Loenhout een interview af laten nemen? Laat dan hieronder een reactie achter of stuur ons een email!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.