ArtikelenJapan

Huis ten Bosch, een stukje Nederland in Japan!

In 2017 hebben wij een prachtige reis gemaakt door Japan. Naast een bezoek aan steden zoals Tokio, Kyoto en Hiroshima was een van onze laatste bestemmingen de stad Nagasaki. In Brazilië bezochten we al eens de Nederlandse plaats Holambra, maar ook Nagasaki heeft enkele opvallende verbintenissen met Nederland zoals het kunstmatige eilandje Dejima. Het ligt in de haven van Nagasaki en was tussen 1641 en 1859 een Nederlandse handelspost van de V.O.C.. Misschien nog wel opvallender is echter het themapark Huis ten Bosch dat op ongeveer 65 kilometer van Nagasaki. In dit artikel geven wij je uitgebreid uitleg over ons bezoek aan dit fascinerende park, de attracties die je er kan vinden en praktische informatie voor jouw bezoek aan Huis ten Bosch in Japan.

De replica van Huis ten Bosch in Japan.
De replica van Huis ten Bosch in Japan.
Historie

Huis ten Bosch is het idee van Yoshikuni Kamichika. Deze Japanner bezocht eind jaren ’80 Europa, waaronder Nederland. Hij was vooral onder de indruk van hoe wij omgaan met het inpolderen van het water. Daarnaast was hij op zoek naar een unieke attractie die toeristen naar de Omurabaai zou trekken. Gezien de Nederlandse link die er vanuit historisch oogpunt was met de stad Nagasaki leek het hem wel een goed idee om hier een moderne variant op te bouwen.

Deze droom ging in 1983 in vervulling nadat hij een klein dorpje liet bouwen genaamd Nagasaki Holland Village. Eind 1988 werd de droom uitgebreid en werd er gestart met de bouw van het huidige themapark Huis ten Bosch. Het themapark zou vooral replica’s van Nederlandse gebouwen bevatten, dus ging men aan de slag. Zo werd er een replica gebouwd van het Centraal Station van Amsterdam, de Sneeker waterpoort, het stadhuis van Gouda en de Domtoren van Utrecht. Het meest opvallende gebouw werd echter de replica van koninklijk paleis Huis ten Bosch. Hier werd dan ook het park naar vernoemd dat in maart 1992 geopend werd. Daarnaast werd er voor meer dan 6 kilometer aan kanalen gegraven en werden er meer dan 400.000 bomen en 300.000 bloemen geplant.

De bouw van het park kostte maar liefst 2,5 miljard dollar. In de loop van de jaren heeft het park regelmatig financiële problemen gekend, maar het is nog altijd open.

De replica van het gebouw waarnaar dit opvallende themapark is vernoemd.
De replica van het gebouw waarnaar dit opvallende themapark is vernoemd.

3 op Reis heeft in 2016 ook een bezoek gebracht aan Japan waarbij presentator Chris Zegers Huis ten Bosch bezocht. Onlangs werd deze aflevering opnieuw uitgezonden op NPO3, maar hieronder kan je hem ook terugvinden!


Ons bezoek

Tijdens onze reis door Japan besloten we op zaterdag 7 augustus 2017 een bezoek te brengen aan dit themapark. We hadden het voordat we naar Japan vertrokken al eens gezien op internet en waren erg benieuwd. Daarnaast hadden we er inmiddels al een aantal weken reizen opzitten, dus het leek ons erg leuk om een ontspannende activiteit uit te voeren. We zaten aan het einde van onze reis door Japan en bevonden ons in Nagasaki, genoeg redenen dus om naar Huis ten Bosch te gaan.

We namen de trein en na ongeveer 1 1/2 uur waren we bij Station Huis ten Bosch. Nadat we het station uitstapten zagen we al de enorme replica van het centraal station van Amsterdam. Hier bevindt zich het Hotel Okura JR Huis Ten Bosch, waar je voor ongeveer €100 per nacht kan verblijven.

Hotel Okura JR Huis Ten Bosch
Hotel Okura JR Huis Ten Bosch

Na het betalen van de entree konden we het park binnen. We werden hier verwelkomt met kenmerkende pretpark muziek en een maquette van het park. Op deze maquette was goed te zien hoe groot het park is en welke bekende gebouwen er allemaal te zien zijn. Ook kregen we er een plattegrond bij van het park waardoor we in het Engels konden kijken waar we heen wilden. Natuurlijk hoorde daar ook een foto bij die bij de ingang van het park werd gemaakt. Hierna konden we het park in!

De Maquette van Huis ten Bosch.
Een foto bij de ingang mag natuurlijk niet ontbreken.
De plattegrond van het park.
Replica’s

Het park kenmerkt zich voornamelijk door de opvallende replica’s van Nederlandse gebouwen. Een aantal van deze gebouwen zijn toegankelijk en worden bijvoorbeeld gebruik als uitzichtpunt, souvenirshop, eetgelegenheid of biedt ruimte voor een attractie.

De replica’s zijn enorm indrukwekkend en geweldig nagebouwd. Veel gebouwen zijn gemaakt met Nederlandse stenen, om de authentieke uitstraling te krijgen. De meeste gebouwen hebben overigens niet het officiële formaat. Zo is de replica van de Domtoren van Utrecht in Nagasaki maar 105 meter, waar het origineel 112 meter is. Ook het interieur van Huis ten Bosch is niet overgenomen, waar koningin Beatrix destijds niet toestond om dit te kopiëren.

De 105 meter hoge Domtoren van Utrecht…in Nagasaki.
Een replica van het stadhuis van Gouda

Het park heeft een groot aantal replica’s staan van bekende Nederlandse gebouwen. Het is dan ook geweldig om hier als Nederlander rond te lopen en zo veel bekende gebouwen bij elkaar te zien. De bekendste replica’s zijn de volgende gebouwen:

Paleis Huis ten Bosch
Concertgebouw Amsterdam
Kasteel Nijenrode
Academiegebouw Universiteit Utrecht
Stadhuis van Gouda
Oude Kerk van Delft
De Oostpoort van Delft
Japanmuseum SieboldHuis in Leiden
Een Nederlands VOC-schip
Het Scheepvaartmuseum Amsterdam
Museum De Lakenhal in Leiden
Domtoren in Utrecht
Sneeker waterpoort
Centraal Station van Amsterdam
Statenlogement
Westfries Museum
Hoofdtoren uit Hoorn

Ook vindt je er een Amsterdams tafareel.
De Oostpoort van Delft.

De replica’s zijn prachtige gebouwd. Voor een groot gedeelte komt dit doordat er zoals eerder gezegd gebruik is gemaakt van Nederlandse stenen. Hierdoor stralen de gebouwen de authentieke sfeer uit en zijn ze direct herkenbaar. Wij vonden het dan ook geweldig om langs deze replica’s te lopen. Het is echt verschrikkelijk geestig om van het Stadhuis van Gouda zo naar de Domtoren van Utrecht te wandelen en door te lopen naar het Concertgebouw van Amsterdam. Neem ook zeker de lift naar de top van de Domtoren van Utrecht. Het uitzicht vanaf hier is echt geweldig en je krijgt een goed idee van de omvang van dit park. Daarnaast krijg je nooit meer de kans om deze gebouwen in één blik bij elkaar te zien!

Het concertgebouw van Amsterdam.
Themagebieden

Zoals je kan zien op de plattegrond is het park verdeeld in verschillende gebieden,

Thriller City, dit zou een zogenaamde “horror zone” moeten zijn. Hier vind je dan ook horror gerelateerde attracties.

Amsterdam City, dit gebied is gericht op winkeltjes en muziek. Hier vind je onder andere een Nijntje winkel.

Harbor Town, dit gebied bevat een watergedeelte. In de zomer kan je hier ook waterattracties vinden zoals een grote opblaasbare stormbaan.

Forest Vila, hier bevinden zich typisch Nederlandse huisjes die dienst doen als een hotel.

Tower City is volledig gericht op het uitzicht dat je hebt vanaf de replica van de Domtoren van Utrecht.

Art Garden, hier bevindt zich onder andere een reuzenrad.

Adventure Park, hier heb je attracties zoals een doolhof, een dinosaurusbos en een schietspel.

Attraction Town zou het middelpunt moeten zijn wat betreft attracties. Zo kan je hier met een VR-bril op rondjes maken in een draaimolen, is er een museum vol optische illusies, en is er het “Kingdom of Robots”.

Flower Road is tenslotte een zone die zich kenmerkt door bloemen en molens, Nederlandser ga je het niet krijgen!

De officiële website van Huis ten Bosch biedt ook een overzicht van alle attracties.

Met een echte Nederlandse rondvaartboot kan je via het water het hele park bezichtigen.
Attracties

In en rondom de verschillende replica’s van Nederlandse gebouwen bevinden zich de verschillende attracties. Wij hebben ons meerdere malen verbaas over deze attracties. Dat is om twee redenen.

De eerste reden is dat het heel veel virtuele attracties zijn die gebruik maken van de modernste technieken. Voorbeelden hiervan zijn Fishing Adventure Game. Bij deze attractie stonden we met een flinke groep Japanners om een grote geprojecteerde virtuele vijver. Middels een console die eruitzag als een hengel konden we vervolgens virtuele vissen vangen.

Of wat dacht je van Dragon World Tour? Hier mocht je plaatsnemen in een prachtige ouderwetse draaimolen waarbij je vervolgens voorzien werd van een VR-bril. Hierop kreeg je beelden te zien waarop het leek dat je op een draak door de lucht vloog. Als je het ons vraagt was dit een hele aparte ervaring!

Met een VR-bril op in de draaimolen zitten blijft een erg vreemde combinatie..

De tweede reden dat we ons verbaasd hebben betrof vooral de combinatie tussen de attracties en de gebouwen. In veel gevallen was er geen enkele connectie te vinden tussen de attracties en het feit dat we ons bevonden in een themapark dat volledig bestond uit replica’s van Nederlandse gebouwen. Zeg nou zelf, hoe gek is het om met een VR-bril op een ouderwetse draaimolen te zitten, of om een robot te besturen in een replica van het Scheepsvaartmuseum van Amsterdam? De attracties waren leuk, maar niet spectaculair en als je in een themapark als dit bent verwacht je toch wel iets meer.

De enige attractie die wel een connectie met Nederland had was Horizon Adventure Plus. In deze attractie neem je namelijk plaats in een theater en ben je toeschouwer van een live-spektakelstuk waarin een grote overstroming over Nederland plaats vindt. We hebben het hier echter niet over de bekende watersnoodramp van 1953.

Om het namelijk wat spectaculairder te maken hebben de Japanners het over een (voor mij onbekend) verhaal waarbij de zee-elf Ran in de 17e eeuw zorgde voor een overstroming van ongekende grootte. We waren dan ook ooggetuige van een grote show met mist, golven, bliksem, storm en zelfs een tornado die insloeg op Nederland. De attractie was erg goed uitgewerkt, maar het is wel jammer dat men doet overkomen alsof dit een traditioneel Nederlands verhaal is, waar het toch echt lijkt alsof hier een paar hele creatieve Japanners aan de slag zijn geweest.

De simulatie van een Nederlandse overstroming in de attractie Horizon Adventure Plus.
De optische illusies in Super Trick Art waren erg leuk.

Praktische informatie

Al met al hebben we ons de hele dag uitstekend vermaakt. Er is van alles te zien, genoeg te beleven en overal voldoende te eten en drinken. Misschien heb jij ook wel concrete plannen om binnenkort eens naar Japan te gaan en wil je nu ook wel een bezoek brengen aan het themapark Huis ten Bosch. In dit hoofdstuk geven we je daarom de belangrijkste praktische informatie die je nodig hebt voor jouw bezoek. Op zoek naar nog meer informatie? Bezoek dan de website van Huis ten Bosch waar je alle informatie in het Engels kan vinden.

Toegangsprijs

Toegang tot het park is niet goedkoop, je betaalt namelijk een behoorlijk bedrag om binnen te komen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende attracties waar je voor moet betalen. Daarnaast heb je ook nog eens verschillende toegangskaarten:

Ticket voor een volledige dag
Volwassenen: JP¥ 7.000 (+/- €60)
Middelbare scholier: JP¥ 6.000 (+/- €50)
Basisschool scholier: JP¥ 4.600 (+/- €40)
Kinderen van 4 jaar: JP¥ 3.500 ( +/- €30)
Kinderen onder de 3 jaar: GRATIS
65+: JP¥ 5.000 (+/- €42,50)

Ticket voor entree vanaf 15:00 uur
Volwassenen: JP¥ 5.000 (+/- €42,5)
Middelbare scholier: JP¥ 4.300 (+/- €36,50)
Basisschool scholier: JP¥ 3.300 (+/- €28,50)
Kinderen van 4 jaar: JP¥ 2.500 ( +/- €21,50)
Kinderen onder de 3 jaar: GRATIS
65+: JP¥ 3.600 (+/- €30)

Openingstijden

De openingstijden zijn heel duidelijk voor het park, want je kan er iedere dag terecht van 9:00 in de ochtend tot 21:00 uur in de avond. Op zaterdagavond is het park zelfs tot 22:00 uur ’s avonds open, net als in de hele maand augustus. Daarnaast zijn er trouwens ook avonden die afgesloten worden met een grote vuurwerkshow, ook op deze avonden is het park tot 22:00 uur open.

Zelfs het treinstation Huis ten Bosch is helemaal in stijl gebouwd.
Bereikbaarheid

Als je een bezoek wilt brengen aan Huis ten Bosch in Japan, dan kan je dit het beste doen wanneer je in Nagasaki bent. Dit is namelijk de dichtstbijzijnde grote stad en vanuit hier kan je er heel makkelijk met een directe verbinding met de trein heen. Zo neem je vanaf Nagasaki Station gewoon de Nagasaki Line Rapid Seaside Liner, ook wel bekend als de Omura Line, die 1 keer per uur gaat. Deze trein brengt je in 1 uur en 22 minuten naar Huis Ten Bosch Station. Vanaf hier loop je direct naar de ingang van het park.

Een los kaartje kost je hiervoor JP¥ 1.500, en dat is ongeveer €13. Als je met een JR Pass reist kan je gewoon gratis gebruik maken van deze treinverbinding. Het leuke van deze treinreis is dat hij mooi langs de kust gaat en dat je daardoor erg mooie uitzichten hebt.

[bdotcom_bm bannerid=”3547″] 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.