Onze 11 tips voor jouw trip naar Den Haag

Helaas was de zomer van 2020 niet zoals we hadden verwacht. We hadden daarom niet de mogelijkheid om een mooie reis naar een ver land te maken. Om deze reden besloten we daarom maar om een paar mooie citytrips in Nederland te maken. Zo hebben we een prachtige citytrip naar Rotterdam gemaakt, maar ook naar Den Haag! We hebben hier een paar hele mooie dagen doorgebracht en een erg leuke tijd gehad, wat terug te lezen is in onze reisverslagen. Den Haag bleek een erg leuke stad. Met ongeveer 545.000 inwoners is het na Amsterdam en Rotterdam dan ook de grootste stad van Nederland. Er is meer dan genoeg te beleven, en in dit artikelen geven we je daarom ook onze 11 tips voor jouw trip naar Den Haag!


1. Neem een kijkje bij Paleis Noordeinde
Paleis Noordeinde

Midden in het centrum van Den Haag kan je het werkpaleis van onze koning Willem-Alexander vinden, Paleis Noordeinde. Het paleis is vooral bekend van Prinsjesdag. Op de derde dinsdag van september spreekt de koning de troonrede uit in de Ridderzaal en worden door de regering de belangrijkste plannen voor het komende jaar bekendmaakt. Op een reguliere Prinsjesdag vertrekt de glazen koets vanuit dit paleis ook richting het Binnenhof.

Paleis Noordeinde is op dit moment helaas niet te bezoeken. Om de zoveel jaar wordt het paleis open gesteld voor publiek. Middels kaartverkoop is het dan mogelijk om het paleis te bezoeken. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2019, en op de officiële website van het Koninklijk Huis wordt tijdig melding gemaakt wanneer deze gelegenheid zich weer voordoet.

Kan je zo lang niet wachten dan kan ook altijd digitaal binnen kijken want via Google Maps kan je zo het paleis instappen! Het paleis is mooi rustig gelegen en is zeker de moeite waard om even een kijkje te gaan nemen.


2. Overnacht in het Staybridge Suites The Hague – Parliament
Onze kamer in het Staybridge Suites The Hague – Parliament

Als je op zoek bent naar een uitstekend hotel op een prachtige locatie dan moet je zeker even het Staybridge Suites – The Hague – Parliament checken.

Wij verbleven er twee nachten tijdens onze citytrip naar Den Haag en is ons uitstekend bevallen. Het hotel ligt recht tegenover de Hofvijver en alle bezienswaardigheden in het centrum zijn hierdoor te voet te bezoeken. Parkeren kan in een eigen parkeergarage waarvoor je eenvoudig via ParkBee een plekje kan reseveren.

Het hotel heeft mooie ruime kamers die vooral gericht zijn op een wat langduriger zakelijk bezoek. De kamers zijn fris, schoon en van alle gemakken voorzien. Wij vonden het harde bed erg prettig, en ook de douche was heerlijk. Het ontbijt was goed, dus met dit hotel zit je zeker goed voor jouw trip naar Den Haag!


3. Neem een rondleiding door het Binnenhof
De Ridderzaal

Als je een bezoek brengt aan Den Haag kan je niet om het Binnenhof heen. Het Binnenhof is een groot gebouwencomplex in het centrum van de stad wat al eeuwenlang het middelpunt is van de Nederlandse politiek. Tegenwoordig is de Tweede en Eerste Kamer en het ministerie van Algemene Zaken gevestigd aan het Binnenhof. Daarnaast vergadering ook de ministerraad en de Raad van State vergaderen in gebouwen die aan het Binnenhof liggen.

Als je op eigen gelegenheid het Binnenhof bezoekt kan je heel makkelijk de bekende fontein, hofvijver en het torentje zien. Toch is het nog leuker om een rondleiding te nemen door het Binnenhof. Deze kan je boeken via de officiële website van ProDemos. Voor €5,50 per persoon boek je al de Binnenhof Tour. Deze tour neemt je ongeveer 1 1/2 uur mee langs de belangrijkste gebouwen in het Binnenhof.

Het leuke van deze tour vonden wij dat je toegang krijgt tot de Ridderzaal en veel uitleg krijgt over deze historische locatie en gebouwen. Ook over de dagelijkse gang van zaken omtrent politiek Den Haag wordt veel verteld, dus deze tour is absoluut de moeite waard!


4. Eet een ijsje bij het IJskabinet
Het ijskabinet

Toen wij onze citytrip naar Den Haag maakten was het hartje zomer en dus lekker warm. En zeg nou eerlijk, er is toch niks lekkerder op een warme zomerdag dan een heerlijk ijsje?

Aan de Plaats 31 bevindt zich tegenover het Binnenhof ijssalon Het IJskabinet. Sinds 2019 kan je hier terecht voor dit zelfgemaakte ijs. Wij hebben er meerdere malen echt een heerlijk ijsje gegeten dus wij vinden dit absoluut een aanrader!


5. Huur een fiets en ontdek de omgeving
Lekker op de fiets op pad!

Niet alleen de binnenstad van Den Haag is leuk om te bezoeken, maar ook andere stadsdelen zijn de moeite waard om te bezoeken. Zelfs de aangrenzende gemeente Wassenaar is leuk om te bezoeken. In Nederland doe je dat natuurlijk op de fiets, dus is het een goed idee om een fiets te huren!

Wij hebben dit gedaan bij Fietsverhuur Den Haag, dat maar 50 meter verwijderd is van Paleis Noordeinde. Het is niet direct te herkennen als fietsverhuur, maar eerder als een koffietent. Als je binnen eenmaal vraagt om fietsen te huren wordt je echter snel en goed geholpen. Voor maar €12,50 per 24 uur huur je al een fiets. De kwaliteit van de fiets was erg goed en inclusief slot en verlichting konden wij op pad.

Wij hebben op internet vervolgens een mooie fietsroute opgezocht en zijn op pad gegaan. De route van ongeveer 25 kilometer bracht ons onder andere via het Haagse Bos, Oud Wassenaar en het prachtige duingebied Meijendel naar Scheveningen.


6. Bezoek Scheveningen en geniet van het uitzicht vanaf de Pier
Uitzicht vanaf Skyview de Pier

Als je dan toch de fiets hebt gepakt en in Scheveningen bent aangekomen moet je hier zeker eens rondkijken. Scheveningen is natuurlijk een van de bekendste badplaatsen van Nederland en dat komt vooral door de bekende boulevard en natuurlijk de Pier.

De Pier is in 1961 geopend en eigenlijk jarenlang een zorgenkindje geweest. In 2013 is hij zelfs 1 1/2 jaar gesloten geweest, maar gelukkig is er momenteel weer van alles te beleven. Zo kan je er werkelijk uniek overnachten in een van de Pier Suites, voor €35 (!) per persoon naar beneden Ziplinen of voor €86,50 (!) per persoon een indrukwekkende Bungy Jump maken.

Wij kozen voor de meest relaxte optie en stapten in de Skyview de Pier, oftewel het reuzenrad. Voor €9 per persoon stap je in een van de gondels en kan je 12 tot 15 minuten lang genieten van het prachtige uitzicht. Wat ons betreft de meest ontspannen keuze voor een bijzondere ervaring op de Pier!


7. Ga lekker eten bij de Foodhallen
De Foodhallen Den Haag

Ik denk dat het inmiddels geen geheim meer is dat wij enorme liefhebbers zijn van de zogenaamde foodhallen of foodmarkets. Zo hebben we er in Londen al een heleboel bezocht, en ook in Rotterdam hebben we bij de Foodhallen gegeten.

Sinds oktober 2019 is de Foodhallen Den Haag geopend in winkelhof Haagsche Bluf, en dan is dan ook nummer 7 van onze 11 tips voor jouw trip naar Den Haag. Midden in het centrum van de stad vind je hier (een beetje verstopt) de Haagse versie van het indoor food market concept zoals de Foodhallen het al in Amsterdam en Rotterdam had weg gezet.

De Foodhallen Den Haag heeft maar liefst 12 verschillende aanbieders van eten en drinken. Ook hier kan je dus gerechten uitkiezen van over de hele wereld. Van Japanse Sushi en Mexicaanse taco’s tot Maleisische streetfood en Haagse kroketten, je vindt het hier allemaal.

Wij hebben er een paar hele lekkere hamburgers op die we vanwege de corona maatregelen via een QR-code konden bestellen. De Foodhallen Den Haag is iedere dag geopend van 12:00 uur tot 23:30 uur, en op zaterdag zelfs tot 1:00 uur.


8. Zie het Meisje met de parel in het Mauritshuis
Het Meisje met de parel van Johannes Vermeer

Al sinds 1822 bevindt zich naast het Binnenhof een van de bekendste musea van Nederland; het Mauritshuis. Het gebouw stamt al uit de 17e eeuw en was oorspronkelijk een stadspaleis.

In dit kunstmuseum vind je werken van een aantal van de grootste schilders uit de Nederlandse geschiedenis. Nu zijn wij zelf geen echte museumbezoekers of kunstliefhebbers maar natuurlijk zijn we wel bekend met het werk van Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Johannes Vermeer en Frans Hals. Het bekendste schilder dat je hier kan vinden is het Meisje met de parel van Johannes Vermeer.

Ondanks dat we geen echte kunstliefhebbers zijn hebben we ons hier uitstekend vermaakt, en zie je hier schilderen die je echt een keer met je eigen ogen gezien moet hebben. Een bezoek aan het Mauritshuis kost €15,50 voor volwassenen en t/m 18 jaar mag je zelfs gratis naar binnen. Je kan er iedere dag tussen 10:00 uur en 18:00 uur een bezoek brengen, en op maandag vanaf 13:00 uur. Via de officiële website kan je tickets kopen.


9. Scoor een mooi kinderboek bij de Haagse Kinderboekhandel Alice in Wonderland
Kinderboekenwinkel Alice in Wonderland

Dit is misschien een wat uitzonderlijke tip, maar volgens ons mag hij zeker niet ontbreken. Judith is namelijk een echte kenner en liefhebber op het gebied van kinderliteratuur. Een bezoek aan een kinderboekenwinkel is dus sinds een tijdje een vast onderdeel tijdens een stedentrip.

In Den Haag was dit dus ook zeker niet anders en hadden we De Haagse Kinderboekhandel Alice in Wonderland gevonden, dat gelegen is aan een klein pleintje aan de Piet Heinstraat 2.

Deze kinderboekenwinkel is knus opgezet maar heeft een erg ruim assortiment waar je zeker een kinderboek naar wens zal vinden. Ook wordt er op (bijna) iedere laatste woensdag van de maand om 16:00 uur voorgelezen. De boekenwinkel is maandag t/m zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 geopend, op zaterdag sluit de winkel al om 17:00 uur en op maandag gaat hij pas om 13:00 uur open.


10. Neem een kijkje bij het Vredespaleis
Het Vredespaleis

Een van de meest verrassende gebouwen in Den Haag vonden wij het Vredespaleis. Dit imposante gebouw is geopend in 1913 en staat is het symbool voor vrede en recht. Zo vind je hier bijvoorbeeld het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagsche Academie voor Internationaal Recht. Het doel van het Vredespaleis is om op een vreedzame manier tot oplossingen te komen wanneer er geschillen tussen landen zijn.

Het gebouw op zich was voor ons volledig onbekend dus we waren zeer aangenaam verrast toen we aan kwamen fietsen. Helaas was het voor ons niet mogelijk om binnen te kijken, maar misschien voor jou wel. Zo kan je voor €3 het bezoekerscentrum bezoeken en voor €11 een rondleiding krijgen rondom het paleis. Helaas ga je niet het paleis binnen dus misschien is een kijkje nemen en wat foto’s maken al wel voldoende.


11. Ga op de foto met het standbeeld van Haagse Harry
Haagse Harry

Wil je jouw trip naar Den Haag afsluiten met een typisch Haagse foto, dan moet je even bij het standbeeld van Haagse Harry langs gaan, want de laatste van onze 11 tips is voor jouw trip naar Den Haag. Het standbeeld is gebaseerd op de stripreeks van Marnix Rueb.

Haagse Harry is echt een karikatuur van “de Hagenees”: Een forse vent met een matje in zijn nek, altijd gekleed in een campingsmoking met grote witte gympen. Hij banjert lekker door de straten en geeft commentaar op wat hij tegenkomt met daarbij de krachttermen die het plat Haags rijk is.

Begin 2015 is de geestelijk vader van Haagse Harry overleden en vanaf 2016 staat hij op zijn sokkel aan de Grote Markt. Op zijn borst staat in plat Haags de kenmerkende tekst Kap Nâh!! Lekkâh Belangrèk geschreven. Een beetje de Manneken Pis van Den Haag dus!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: