2018ArtikelenBraziliëPeruZuid-AmerikaZuid-Amerika (11/07/2018-10/11/2018)

Cavia eten in Peru, een bijzondere ervaring!

Peru was in 2018 de start van onze reis van 4 maanden door Zuid-Amerika. Dit prachtige land aan de westkust van Zuid-Amerika is al jarenlang enorm in trek bij toeristen. De afgelopen tien jaar is er een stijgende groei te zien wat betreft het aantal buitenlandse toeristen. Deze groei is vooral te danken aan de bekende bezienswaardigheden zoals Machu Picchu, de Colca Canyon en het Titicacameer. Iets wat ook erg populair is onder de toeristen is het eten van cavia. Je leest het goed, in Peru kan je cavia eten! Hoe dit precies zit, lees je in dit artikel.

Peru

Zoals gezegd is Peru een land dat aan de westkust van Zuid-Amerika is gelegen. Het land is ongeveer 35 keer zo groot als Nederland, en heeft met ongeveer 32 miljoen inwoners twee keer zoveel inwoners dan Nederland. Peru grenst aan Chili en Bolivia in het zuiden, Brazilië in het oosten en Ecuador en Colombia in het noorden van het land. Tussen 1572 en 1821 werd Peru geregeerd door de Spanjaarden, wat ook de reden is dat Spaans de voertaal is. Ongeveer de helft van de inwoners van Peru bestaat nog uit de zogenaamde “inheemse bevolking”, oftewel de indianen. Zij spreken Quechua, wat ook de taal is die door de Inca’s werd gesproken.

Om Peru te bezoeken kan je het beste in onze zomermaanden (juni/juli/augustus) gaan. Dan is het in Peru namelijk winter, waardoor er een veel kleinere kans is op regen. Vooral ten zuiden van de hoofdstad Lima bevinden zich veel toeristische trekpleisters Zo kan je in Paracas de Ballestas eilanden voor de kust bezoeken per boot, en even verder in Huacachina slapen in de sprookjesachtige woestijnoase. Nog bekender zijn steden als Arequipa en Cusco, die toegang bieden tot de Colca Canyon en Machu Picchu. Machu Picchu is met grote afstand de bekendste bezienswaardigheid van het land en trekt jaarlijks het maximum aantal toegestane toeristen van 800.000. Cusco is de dichtstbijzijnde grote stad en in het verre verleden ook het centrum van het Rijk van de Inca. Dit was uiteindelijk de stad in Peru waar wij een cavia hebben gegeten.

Het centrale plein van Cusco
Cavia

Oké, ik geef gelijk toe dat het erg vreemd klinkt. Maar zoals voor veel toeristen bekend is kan je in Peru cavia eten. Voor veel Europeanen klinkt dit erg vreemd, omdat de cavia hier vooral bekend staat als een heel lief huisdiertje. De cavia komt oorspronkelijk ook uit Peru, en werd al ver voor de Inca’s gehouden zoals wij tegenwoordig kippen, schapen of koeien houden. Dit was vooral erg praktisch omdat cavia’s niet zo snel zijn en niet kunnen springen of klimmen. Daarnaast verstoppen ze zich in holen, dus waren ze ook makkelijk te vinden. Al duizenden jaren hebben de Peruanen daarom al cavia’s in huis. Ook zij hebben deze dus als huisdier, maar wel met de bedoeling om deze later op te eten. Een beetje zoals Flappie.

Nadat de Spanjaarden in de 16e eeuw Peru veroverden namen ze de cavia mee naar Europa. Ook hier werd hij als huisdier gehouden, alleen wordt het beestje hier doorgaans niet opgegeten. In Peru doen ze dit nog wel. Nu moet je ook niet denken dat ze op iedere hoek van de straat cavia op de barbecue hebben liggen, want zo een gangbaar gerecht is het nu ook weer niet. Toch kan je in iedere stad wel een restaurant vinden waar ze het serveren. De cavia heeft namelijk wel een paar voordelen. Zo zijn ze makkelijk te fokken, nemen ze weinig ruimte in beslag, ze eten werkelijk van alles en ze zijn makkelijk te slachten. Ze zeggen dat het ook weinig vet en veel proteïne bevat.

In de hoofdstad Lima konden we de lieve beestjes nog in levende lijve aanschouwen.
Cusco

Op dinsdag 24 juli 2018 waren we in Cusco, exact 2 weken na ons vertrek uit Nederland. We hadden die dag een Free Walking Tour door de stad gedaan en besloten de dag af te sluiten met een bijzonder diner. Al voor vertrek had ik natuurlijk gelezen over de mogelijkheid om cavia te eten in Peru en ik had toen al besloten dat ik dit eens wilde proberen. Aangezien er jaarlijks 65 miljoen (!) gefokt worden in Peru vond ik het niet bepaald zielig, en als het op eten aankomt durf ik best een uitdaging aan te gaan.

Mutu Art & Eatery

We belandden uiteindelijk op een paar straten verwijderd van het centra Plaza de Armas, bij Mutu Art & Eatery. Dat klinkt niet erg Peruaans, maar dit restaurant bood wel verschillende lokale gerechten aan, waaronder “cuy” zoals de cavia in Peru op het menu staat. Verder kon je hier ook lomo saltado en alpacavlees eten. Ik besloot om voor een volledige gefrituurde cavia te gaan, en Judith besloot toch maar om het bij een visje te laten.

Nadat de bestelling was opgenomen kwam de ober na enkele minuten terug. Hij stelde mij de vraag of ik ook nog een foto wilde maken van het gerecht. Schijnbaar was dit iets wat meer toeristen deden, dus ach ja, waarom ook niet toch? De ober kwam een paar minuten laten terug met een volledig versierd bord. De cavia was in zijn volledigheid gefrituurd en voorzien van een mooi klein rood helmpje gesneden uit een tomaat en een klein rood pepertje in zijn bekje. Dat was natuurlijk hét moment om even een foto te nemen. Nadat dit gedaan was nam de ober het bord weer mee terug naar de keuken en werd het beestje netjes in stukken gesneden.

Uiteindelijk werd het gerecht opnieuw geserveerd en kreeg ik een bord vol kleine stukken vlees voorgeschoteld. Toen begon het kluiven van de verschillende stukken. Het vlees was behoorlijk smakelijk, maar niet bepaald een mals stukje vlees dat zo van het bod afvalt. Ook Judith probeerde nog een hapje en deelde mijn mening. Nadat ik het volledige beestje had ontdaan van zijn taaie vlees bleef er enkel nog een stapeltje botjes en andere oneetbare delen over. Ik was een culinaire ervaring rijker, en samen met Judith ongeveer €30 armer (wat niet goedkoop is in Peru). Het smaakte niet verkeerd, maar niet lekker genoeg om ergens nogmaals te bestellen. Mochten we echter ooit ergens op een feestje zijn en de schaal met caviahapjes passeert, dan laat ik deze zeker niet zomaar aan mij voorbij gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.