Review: Hop on Hop off door Peru met PeruHop

In juli 2018 hebben we in 17 dagen van Lima in Peru naar La Paz in Bolivia gereisd middels PeruHop. PeruHop is een bedrijf dat verschillende busroutes aanbiedt binnen Peru en Bolivia. Hierbij kan je voor een vastgestelde prijs per route zelf bepalen hoeveel tijd je besteed bij iedere tussenstop. Er zijn in totaal 36 verschillende routes die je kan boeken met vertrekken vanuit Lima, Cusco en Arequipa in Peru en La Paz en Copacabana in Bolivia. PeruHop beweert een van de veiligste manieren te zijn om door Peru en Bolivia te reizen, lokale prijzen aan te bieden en unieke bestemmingen te bezoeken. PeruHop is een busbedrijf dat op veel verschillende forums en Facebookpagina’s wordt besproken en kent zijn voor- en tegenstanders. Afgelopen zomer hebben we bewust voor dit bedrijf gekozen om onze reis op een toegankelijke manier te beginnen. Uit onze eigen ervaringen hebben we dus een review geschreven met de voor- en nadelen van PeruHop:

PeruHop routes vanuit Lima
PeruHop, de voordelen
Makkelijk

Zoek je een zorgeloze en makkelijke manier om door Peru te reizen dan is dit een van de grootste pluspunten van PeruHop. Op veel plaatsen wordt je bij je hotel opgehaald en afgezet. Je kan via je persoonlijke login aangeven wanneer je naar de volgende tussenstop wilt reizen. Je hoeft je daarom geen moment zorgen te maken. Ook is PeruHop geschikt voor zowel een korte als lange reis aangezien je zelf een geschikte route uit kan kiezen. Ben je dus op zoek naar gemak, dan moet je zeker niet verder zoeken.

Veilig

Waar over het algemeen de busreizen binnen Peru en Bolivia niet bekend staan als de meest veilige optie zegt PeruHop wel heel veilig te zijn. Men heeft veel verschillende buschauffeurs in dienst. Op iedere bus is ook een gids aanwezig die niet onder een bepaalde tijdsdruk hoeven te werken. Persoonlijk hebben we de busreizen ook als heel veilig ervaren. De bussen waren van goede kwaliteit. We hadden chauffeurs die geen vreemde capriolen uithaalden.

Mensen ontmoeten

We hebben tijdens onze 4 maanden door Zuid-Amerika nergens zoveel mensen ontmoet op korte tijd dan tijdens het gebruik van PeruHop. Zowel in de bussen als tijdens de tussenstops maak je makkelijker contact met andere mensen dan bij een standaard busbedrijf. De kans is namelijk dat je elkaar door de vastgestelde routes vaker tegen zal komen en je regelmatig samen deelneemt aan plaatselijke activiteiten. De leeftijden liepen hier ook enorm uiteen. Het is dus zeker niet zo dat je in een bus vol jongeren zit die zojuist hun middelbareschooldiploma hebben gehaald.

Informatie

Wij waren erg te spreken over de informatievoorziening van PeruHop. Bij de start van je reis krijg je een zeer uitgebreid boekje met daarin alle tussenstops en de mogelijkheden tot activiteiten en accommodaties aldaar. Daarnaast werkt het inlogsysteem op internet erg goed en krijg je per email van iedere wijziging een bevestiging.

Kortingen

Het eerder genoemde boekje dat je bij de start van je PeruHop reis krijgt bevat meer dan alleen informatie. PeruHop biedt namelijk in (bijna) iedere tussenstop accommodaties, activiteiten en restaurants met korting aan. Voorwaarde is wel dat je vaak via de website van een hostel moet boeken. Je moet daarbij aangeven dat je via PeruHop reist, maar de kortingen maken wel degelijk een verschil. Ook zijn er verschillende restaurants en bars waarbij je korting krijgt als je je PeruHop bandje laat zien. Oh ja, en als je klaar ben met je busreis kan je bij het kantoor ook nog een gratis t-shirt op gaan halen. Als echte Nederlanders hebben wij dit natuurlijk niet overgeslagen!

De tussenstops

Buiten de steden die in de route liggen maakt PeruHop regelmatig stops bij interessante plekken op de route, de “Unique Hop Stops” zoals ze dit zelf graag noemen. Je moet hierbij denken aan het korte stop van maximaal 45 minuten. Bijvoorbeeld de Nacional Reserve de Paracas, slaventunnels, een pisco distilleerderij of een uitkijktoren bij de Nazcalijnen worden hierbij bezocht. Een aantal van deze stops zou je op eigen gelegenheid moeilijk kunnen bezoeken of zijn ook niet de moeite waard om een dagdeel in door te brengen. Het was dus erg praktisch dat PeruHop hier een korte stop maakt.

De tussenstop in Nacional Reserves de Paracas
PeruHop, de nadelen
De prijs

Ondanks dat PeruHop zelf beweert dat het een van de goedkoopste opties is lijkt me dit wat sterk. Het reizen met lokale busmaatschappijen zoals Cruz del Sur zal zeker goedkoper zijn. Die bieden echter weer niet de bovengenoemde pluspunten van PeruHop. Ben je echter een backpacker die heel erg op zijn beperkte budget moet letten, dan is PeruHop waarschijnlijk niet de allerbeste optie.

Het avontuur

Het reizen met PeruHop is zo makkelijk en goed geregeld dat het een stuk minder avontuurlijker is. De gidsen spreken uitstekend Engels, je zit in een bus vol andere westerse toeristen en alles wordt voor je geregeld. Wil je echter meer tussen de locals reizen, zelf je routes samenstellen en het echte avontuurlijke Peru proeven? Dan zou ik ergens anders gaan kijken.

De tussenstops

Natuurlijk is het leuk dat er onderweg tussenstops gemaakt worden, maar soms zit je er gewoon niet helemaal op te wachten. Vaak wil je gewoon zo snel mogelijk naar je bestemming toe en zit je tijdens een hele lange dag in de bus niet te wachten op een rondleiding. Ook zijn de tussenstops nogal wisselend. Zo vonden we de tussenstop bij het Nacional Reserve de Paracas absoluut de moeite waard, maar hebben we ons enorm zitten ergeren aan de irritante gids tijdens de rondleiding bij de pisco distilleerderij.

De irritante gids bij het bezoek aan de pisco distilleerderij
Conclusie

Zit je erover na te denken om een reis door Peru (en Bolivia) te maken, wil je graag andere mensen ontmoeten, zit je niet gebonden aan een enorm krap budget en ben je op zoek naar gemak?

Dan is PeruHop een uitstekende keuze. Wij hebben er zelf geen moment spijt van gehad en hebben de eerste weken van onze reis hierdoor zeer ontspannen met de bus gereisd en erg leuke mensen ontmoet.

Als je een ervaren backpacker bent die graag het avontuur op zoekt, dan is PeruHop misschien niet helemaal wat je zoekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: